Poriën kunnen een probleem zijn. En soms is het moeilijk om precies te weten wat de waarheid over poriën is: worden ze groter en kleiner? Reageren ze op warmte? Is er een manier om van ze af te komen? Lees verder om alles te vinden wat je moet weten over je poriën!

 

Kun je je poriën kleiner maken?

Zie je huid als een spons. Als er schoonmaakmiddelen op een spons zitten, lijken de gaatjes kleiner dan wanneer je aan de spons trekt. Dit betekent echter niet dat je de gaten kleiner of groter kunt maken – dit is slechts schijn.

Als een product je belooft om je kleinere poriën te geven, dan klopt dat niet. Poriën kunnen kleiner of groter lijken, maar worden niet echt kleiner of groter.

 

Wat veroorzaakt ogenschijnlijk grotere poriën?

Er zijn verschillende factoren die grotere poriën kunnen veroorzaken. Hier zijn er een paar:

Talgklieren. Je talgklieren werken misschien te hard en creëren veel talg, dat in je poriën zit. Hierdoor kunnen je poriën groter lijken.
Verlies van elasticiteit (door veroudering of anderszins). Als je ouder wordt of als je veel stress hebt die je huid hindert, kan het zijn dat je wat elasticiteit verliest. Hierdoor zou je kunnen zien dat je poriën groter lijken.
Genetica. Kijk maar eens naar je ouders – misschien zie je dat poriën die groter lijken gewoon in de familie voorkomen.

 

Reageren poriën op warmte en kou?

Ja! Maar nogmaals, ze worden niet echt groter, ze lijken alleen groter (en vice versa). Als je een ijsblokje langs je poriën laat lopen, zul je zien dat ze misschien strakker en kleiner lijken. En als het een warme dag is, heb je misschien het gevoel dat je poriën veel groter zijn dan normaal. Maar zoals we al zeiden, dit is slechts schijn.

 

Dus wat te doen als je het gevoel hebt dat je poriën te groot zijn?

Scrub vaak, maar niet te veel. Zorg ervoor dat je niet vaker dan twee keer per week scrubt, maar scrub minimaal één keer per week. Het is erg belangrijk om te exfoliëren, zodat je huid niet verstopt raakt en dit helpt je poriën schoon te houden.
Gebruik elke dag zonnebrandcrème en breng opnieuw aan. Zonnebrandcrème helpt je huid te beschermen en als je dit niet aanbrengt en opnieuw aanbrengt, maak je het probleem van zeer zichtbare poriën een stuk erger.

Vind producten die werken voor jouw huid. Zorg ervoor dat je alleen producten gebruikt die goed zijn voor je huid om gezonde poriën te garanderen. Op deze manier kun je eventuele problemen met poriën minimaliseren. Wacht je nog steeds om erachter te komen welke producten voor jou werken? Vraag ons om hulp! We helpen je hier graag bij.

Chat met ons
1
👋 Hallo! Laat het me weten als je een specifieke vraag hebt, of vertel me wat je zoekt. Ik help je graag verder!